Successieplanning
Nu al nadenken over wat er zal gebeuren als u er niet meer bent.
Nu al nadenken over wat er zal gebeuren als u er niet meer bent? Niet meteen de meest aangename gedachte. Maar het hoeft ook geen taboe te zijn. Plan tijdig uw successie.
Fiscale euthanasie
De erfbelasting wordt wel eens de ‘verdriettaks’ genoemd. Na een leven lang hard labeur komt de fiscus uw zuurverdiende spaarcentjes afromen. Dat vinden veel burgers onrechtvaardig. Daarom nemen meer en meer mensen maatregelen tijdens hun leven. Op die manier betalen uw dierbaren zich niet blauw aan erfbelasting.
Erfenissen komen altijd te laat
Ons Burgerlijk Wetboek spreekt steevast over het erfrecht van de ‘kinderen’. Maar vandaag krijgen vooral vijftigers erfenissen toegespeeld. Elke erfenis is mooi meegenomen, maar doorgaans komt ze te laat. De professionele loopbaan van de erfgenaam is vaak al uitgetekend. De erfenis vervroegen, via tussentijdse vermogensoverdrachten, brengt soelaas.
Zorg dat een “erfenis” geen “ergernis” wordt.
Juridische bekvechterij over erfenissen is een fenomeen van alle tijden. Eén van de oudste processen is een 30 jaar aanslepende erfeniszaak uit het oude Egypte, na de dood van farao Ahmozes. Een goed uitgewerkte successieregeling bewaart de ‘pax familiae’ (familievrede).
Bepaal zelf wie wat krijgt, de mogelijkheden
Weinig mensen denken nu al aan de voorbereiding van hun erfenis. Want ja, er zijn leukere dingen in het leven. Maar toch is het nuttig om stil te staan bij uw erfenis. En concrete actie te ondernemen. Successieplanning is meer dan belastingen besparen.
Fiscale successieplanning betekent niet: erfbelasting ontduiken. Het gaat niet over illegale praktijken, bedrog of fraude. Successieplanning tracht via legale technieken de erfbelasting zo laag mogelijk te houden.
Bij fiscale successieplanning is uiteraard voorzichtigheid geboden. Men raadpleegt hierover best vooraf zijn notaris.